Przejdź do treści

3. Zespół budynków fabryki przetworów ziemniaczanych

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

Uroczyste otwarcie zakładów Koehlmanna odbyło się w listopadzie 1904 r. Pruscy budo­wniczowie wybrali ekspozycję fron­talną, w stosunku do dzisiejszej ul. Armii Poznań, przy której usytuowano kilka budynków administracyjnych i osiedle przyfabryczne, z willą dyrektora. Za nimi, w liniach równoległych, pobudowano krochmalnię, suszarnię mączki ziemniaczanej, oraz suszarnię wycierki ziemniaczanej. W 1907 r. powstał oddział produkcji dekstryn. Chociaż gmachy fabryki przetworów ziemniaczanych odznaczały się imponującą wielkością, okazały się jednak mniej monumentalne niż te, należące do sąsiedniej fabryki drożdży. Budynki fabryki Koehlmanna zbudowano w awangardowym wówczas stylu, nazywanym „Jugendstil” (styl młodzieżowy lub młody styl), a w Polsce „secesją”. Architektura ta była niezwykle ozdobna. Stąd dekoracyjne układy okien, wnęk i balkonów, efektowne gzymsy i szczyty, a także napisy i daty realizacji. Obecnie, po zmianach właścicielskich, na terenie dawnej fabryki Koehlmanna powstają budynki osiedla firmy PAJO. Z ocalałych zabytków podziwiać można nieliczne budynki objęte ochroną konserwatorską, oraz domy dawnego osiedla przyfabrycznego. Znajduje się tu również obelisk, upamiętniający 18 pracowników WPPZ, którzy zginęli w 1972 roku w wyniki wybuchu dekstryny.

Przy wejściu do fabryki widać okazałą willę. To dawny dom dyrektora zakładów, utrzymany w stylu niemieckiej secesji. Widoczna z ulicy zabudowa to domy mieszkalne i budynki administracyjne. Natomiast obiekty produkcyjne zlokalizowano w głębi.

Zdj. OKL

Brak artykułów

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij