Przejdź do treści

Zdrowa draka o talerz dzieciaka

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

„Zdrowa draka o talerz dzieciaka” to projekt Miasta Luboń, który realizowany jest w trosce o zdrowie najmłodszych lubonian. Prowadzony jest on we współpracy z Dorotą Łapą i Dominiką Nitschke-Michalak- moderatorkami ogólnopolskich kampanii na rzecz naturalnego żywienia dzieci- ZdrowyPrzedszkolak.org i ZdrowyUczen.org

Celem projektu jest zwiększenie świadomości na temat naturalnego odżywiania wśród osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci oraz poprawa jakości odżywiania.
Pierwsze lata życia to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dzieci, a to co jedzą wpływa bezpośrednio na ich samopoczucie. To również okres, kiedy kształtują się ich preferencje smakowe oraz upodobania żywieniowe. W przyszłości mogą się one odbić negatywnie lub pozytywnie na zdrowiu dzieci.

Akcję rozpoczęła konferencja we wrześniu a kontynuował ją cykl wykładów i warsztatów gotowania, podczas których prelegenci zwracali uwagę na to, że powinniśmy nauczyć się gotować naturalnie tzn. stosować zapomniane, dobre zielone lub suszone przyprawy oraz korzystać z produktów, które mają najkrótszą drogę z pola na stół. Wykluczyć powinniśmy natomiast produkty wysokoprzetworzone.

Podczas warsztatów, zdrowe potrawy przygotowywali wspólnie pracownicy lubońskich żłobków, przedszkoli, szkół, świetlic i firm cateringowych gotujących dla najmłodszych lubonian oraz rodzice. Wykłady i wspólne gotowanie były okazją do spotkania się i rozmowy przedstawicieli lubońskich placówek, kucharzy i rodziców, którzy chcieli dowiedzieć się jak smacznie, zdrowo i zgodnie z najnowszymi przepisami gotować dla dzieci i młodzieży oraz jak zachęcać ich do zdrowego odżywiania się. Uczestnicy warsztatów mieli okazję wspólnie ugotować np. owsiankę z sosem gruszkowym, rodzynkami i siemieniem lnianym- propozycję na ciepłe śniadanie, pasty na chleb z warzyw, pestek i roślin strączkowych, na obiad- zupy na bazie warzyw z wykorzystaniem kasz i dobrych suszonych przypraw czy orkiszowe pierogi z różnymi nadzieniami oraz desery jak np. czekoladowy budyń z kaszy jaglanej.

Działania podjęte do tej pory mają być początkiem zmian w zakresie zdrowego odżywiania w naszym mieście i budowania postawy świadomego konsumenta wśród lubońskich rodzin a w dłuższej perspektywie również na poprawie stanu ich zdrowia. Ważne jest, aby już najmłodsi mieszkańcy naszego miasta wiedzieli, że wiele zyskujemy jedząc różnorodne zboża, kasze, sezonowe warzywa i owoce, ograniczając cukier i sól.

Kierując wykłady i warsztaty do szerokiego grona osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci liczymy, że w każdej z naszych placówek znajdzie się ambasador, który pomoże zarazić całą społeczność tematyką zdrowego odżywiania i że wpłynie to na jakość żywienia dzieci.

Projekt będzie realizowany również w przyszłym roku m.in. poprzez warsztaty z przedszkolakami.

Poniżej zamieszczamy przepisy i prezentacje z warsztatów:

Prezentacja - Żywienie dzieci przedszkolnych 25.11.2015 r.

Prezentacja - Żywienie dzieci szkolnych 26.11.2015 r.

Prezentacja - Żywienie dzieci na dietach specjalnych 5.12.2015 r.

 

Przepisy:

Jak naturalnie odżywiać dziecko szkolne?

Jak naturalnie odżywiać dziecko w przedszkolu?

Jak uczyć odżywiania się przez dzieci i młodzież gimnazjalną?

Jak odżywiać dzieci i młodzież na dietach specjalnych – bezglutenowych, bezmlecznych?

 

A tu galeria zdjęć z naszych warsztatów i wykładów:

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij