Przejdź do treści

"Zdrowa draka o talerz dzieciaka"

A pomniejsz czcionkę A standardowy rozmiar A powiększ czcionkę

15 września odbyła się konferencja pt. "Zdrowa draka o talerz dzieciaka" dot. zdrowego, naturalnego żywienia dzieci, na którą Miasto Luboń zaprosiło wszystkie osoby odpowiedzialne za żywienie dzieci w lubońskich żłobkach, przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach - czyli dyrektorów, intendentów, kucharzy, nauczycieli, pracowników obsługi, przedstawicieli firm cateringowych współpracujących z lubońskimi placówkami oraz rodziców z Lubonia. Jednak na konferencję poza placówkami lubońskimi zgłosiły się również osoby spoza naszego Miasta - z Poznania, Komornik, Przeźmierowa, Buku, Wolsztyna czy z Dobrzyszyna. Bardzo miło było nam gościć na naszej konferencji ponad 60-osobową grupę osób.

Miasto Luboń wyszło z inicjatywą zorganizowania konferencji i podjęcia tematu edukacji naszych placówek oświatowych w związku z wejściem w życie Rozporządzenia Ministra Zdrowia zakazującym podawania dzieciom „śmieciowego jedzenia”. Naszym celem było wzbudzenie zainteresowania zdrowym odżywianiem wśród kadr naszych placówek oświatowych oraz wśród dzieci, ich rodzin i otoczenia. Zależy nam również na budowaniu postawy świadomego konsumenta wśród lubońskich rodzin a w dłuższej perspektywie również na poprawie stanu ich zdrowia. Chcemy również wzmacniać wizerunek Lubonia jako miasta prorodzinnego.

Do współpracy podczas konferencji zaprosiliśmy prelegentki z Kampanii Zdrowy Przedszkolak.org - Dorotę Łapę i Dominikę Nitschke-Michalak, psychologa - Aleksandrę Salwę oraz przedstawicieli Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej z Poznania - Jessicę Zapór i Tomasza Piechockiego.

Podczas konferencji była mowa o zdrowym i naturalnym żywieniu dzieci, o przetworzonej żywności, o tym, jak z powodzeniem wprowadzać zmiany i jak namówić do zmian dzieci. W programie nie zabrakło również wystąpienia przedstawicieli Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i dyskusji na temat Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Podczas konferencji była również okazja do skosztowania zdrowych pyszności przygotowanych przez Catering LOSIR pod okiem dietetyka z Kampanii ZdrowyPrzedszkolak.org

Tak, jak zapowiedzieliśmy na koniec konferencji do końca roku odbęda się jeszcze 4 otwarte wykłady o tematyce zdrowego żywienia dzieci. Terminy i miejsce wykładów już wkrótce!

Zachęcamy do przypomnienia sobie prezentacji konferencyjnych oraz obejrzenia relacji fotograficznej (fot. Anna Żywica)

Jak odżywiać dziecko?

Wpływ odżywiania na powstawanie chorób

Psychologiczne aspekty odżywiania

Co tak naprawdę kryje się w przetworzonej żywności?

Naturalne żywienie dzieci-udane zmiany

Udane zmiany - doświadczenia kampanii Zdrowy Przedszkolak.org w Wielkopolsce

Ekonomiczne aspekty wprowadzania zmian - czy musi być drożej?

Rozporządzenie Ministra Zdrowia

Podajemy nr tel. do Organu upoważnionego do interpretacji rozporządzenia Ministra Zdrowia - Ministerstwo Zdrowia - infolinia nr: 222 500 146 (8:00-16:00).

 

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij