Złota Żaba i Złota Żabka: drugi etap 2017/18

Złota Żaba i Złota Żabka: drugi etap 2017/18

Ile ścian, krawędzi i wierzchołków ma bryła, która powstała z sześcianu po obcięciu jej ośmiu narożników do połowy długości krawędzi? Z takimi zadaniami musieli się zmierzyć uczestnicy II etapu konkursów „Złota Żaba” i „Złota Żabka”, który odbył się w sobotę 17 marca w Swarzędzu. To największy konkurs edukacyjny w naszym regionie, przeprowadzany od 1991 roku. Uczniowie startują w wybranej przez siebie dziedzinie: języka polskiego i literatury lub matematyki.

W listopadowym pierwszym etapie Konkursów „Złota Żaba” i „Złota Żabka” wzięło udział 12 099 uczniów z 397 szkół w województwach: wielkopolskim i lubuskim. Suma wyników obu etapów zdecyduje o tym komu przypadną prestiżowe statuetki, nagrody i wyróżnienia, które zostaną rozdane podczas uroczystej gali 21 kwietnia.

Celem Fundacji Edukacji Społecznej EKOS, która Konkursy organizuje,  jest premiowanie tych, którzy łączą umiejętność logicznego i niestereotypowego myślenia z wyobraźnią i  gotowością szukania niebanalnych rozwiązań. W komisji konkursowej pracują nauczyciele swarzędzkich społecznych szkół Fundacji (szkoły podstawowej oraz I Liceum Ogólnokształcącego, uznanego w 2018 r. za najlepsze w Wielkopolsce) oraz pracownicy UAM i Uniwersytetu Ekonomicznego.

Arkusze zadań ze wszystkich 25 edycji Konkursów są dostępne na stronie internetowej www.ekos.edu.pl/zlotazaba.

„Złota Żaba” i „Złota Żabka” są współfinansowane przez  Województwo Wielkopolskie, powiaty: poznański, szamotulski, kościański i wolsztyński, miasta i gminy min. Miasto Luboń oraz przez sponsorów prywatnych. Patronat medialny nad Konkursem sprawuje Radio Poznań.


Data dodania 20 marca 2018

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.