Afrykański pomór świń

Afrykański pomór świń

Afrykański pomór świń

W związku z występowaniem ognisk ASF u trzody chlewnej na terenie województwa wielkopolskiego oraz mając na celu zwiększenie świadomości społeczeństwa w zakresie bioasekuracji warto zapoznać się z poniższymi informacjami:

Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.

Okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni). Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.

Na stronie internetowej Lasów Państwowych zamieszczony został film instruktażowy ukazujący postępowanie prewencyjne w przypadku ASF.

W Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa trwają nabory wniosków dotyczących wsparcia dla producentów świń związanego z ASF.

Wsparcie na bioasekurację:
https://www.gov.pl/web/arimr/wsparcie-na-bioasekuracje--3-lipca-start-naboru 

Wsparcie na inwestycję:
https://www.gov.pl/web/arimr/inwestycje-zapobiegajace-asf--juz-mozna-skladac-wnioski-owsparcie 

Warto zapoznać się z załączonymi ulotkami informacyjnymi:

Grafika ozdobna, treść dostępna w artykule

Data dodania 22 lipca 2024

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.